Menu

Forum mladih Lastovo

Depopulacija hrvatskih otoka je poznata činjenica. Ovaj problem se posebno odražava na broj učenika osnovne škole na otoku Lastovo. U 5 godina broj učenika je u padu za 40%. Građanska obaveza je učiniti sve kako bi djeca na otoku imala maksimalnu potporu u bilo kojem području otočkog života.

Otežavajuća okolnost za problem depopulacije je, da djeca nakon završene osnovne škole moraju pohađati škole van otoka. Razni problemi se stvaraju pri koraku u „prisiljenu“ samostalnost. Udruga „Val“ smatra svojom obavezom podupirati mlade ljude u pripremi i tijeku toga koraka i osvijestiti ih za odgovorno društveno ponašanje.

Školska djeca na otoku Lastovo su svjesna iz najranije školske dobi, da moraju nakon 8. razreda napustiti matični otok i osamostaliti se. To je svakako dodatan teret u odrastanju i utječe svakako na osobnost djeteta. Odrasli često nisu svjesni svakodnevnih problema koji nastaju zbog takvih okolnosti. Djeca u međusobnoj komunikaciji mogu razmjenjivati iskustva sigurno izravnije nego s odraslim osobama, ako im se omogući vrijeme i mjesto susreta. Ova građanska akcija želi stvarati okolnosti na otoku Lastovo u kojima djeca dobi od 12. godine života do 17. godine života, mogu opušteno razgovarati i informirati se o koraku u daljnje obrazovanje, kako neformalno tako i formalno. Starija djeca mogu davati savjete mlađima, ali isto tako međusobno razgovarati.

U tijeku građanske akcije će djeci biti omogućeno vikendom opušteno sastati se u prostorijama Udruge kako bi u forumu razgovarali o problemima njihove dobi i razmjenjivali iskustva. Osim toga će imati mogućnost po savjetima svojih vršnjaka tražiti relevantne web-stranice raznih tema.

Rezultat foruma mladih treba biti prvenstveno potpora direktnim korisnicima, ali također otvaranje diskursa problema depopulacije na otoku Lastovo kroz „glas mladih“. To je cilj stvaranja web-portala u kojem se treba istaknuti problem depopulacije i „starenja“ lastovskog društva kao glavna karika u opstanku zajednice i problem koji se mora što ranije razmatrati i tražiti izlaz. Na taj način se potiče svijest mladih za važnost opstanka otočke zajednice i sudjelovanja svakog pojedinca u stvaranju odgovornog društva koji teži boljitku.

Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade “Kajo Dadić” iz Splita u sklopu Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva

Trenuci zajedništva i druženja. Foto galerija

Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo
Forum mladih Lastovo


 

Podržite nas u radu Naši partneri i donatori