INnoClusion

Podrška društvenim inovacijama za poboljšanje inkluzije osoba s invaliditetom i rada organizacija za pružanje socijalnih usluga. Program: ESF-2022-SOC-INNOV – Društvene inovacije za pravednu zelenu i digitalnu tranziciju Sufinancira: Europska unija kroz program ESF+ Vodeći partner: Das Diakonische Werk der Evangelischen Landeskirche in Baden e.V. (Njemačka) Partneri: Ev. Altenhilfe St. Georgen gGmbH (Njemačka), innoWerft TGZ Walldorf Pročitaj više »

Mladi štite prirodu otoka Lastova

U projektu “Snaga solidarnosti EU” na otoku Lastovu, mladi sudionici su imali priliku sudjelovati u raznim ekološkim akcijama tijekom godine dana. Akcije su uključivale čišćenje plaža, okoliša, postavljanje eko klupe od recikliranog materijala s porukom o ljepotama otoka koje treba sačuvati, fotografiranje divljih odlagališta, te čišćenje plaža na susjednom otoku Mljetu zajedno s mladima s Pročitaj više »

Watchdog – otok Lastovo

  Projekt „Watchdog-otok Lastovo“ podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ove publikacije odražava stavove udruge “Val” Lastovo i ne predstavlja nužno mišljenje država donatorica i Upravitelja Fonda. Otok Lastovo, kao najudaljeniji naseljeni otok u Hrvatskoj, suočava se s brojnim izazovima poput višestruke deprivacije, demografskog Pročitaj više »


Erasmus+: Razmjena mladih Irska

U razmjeni mladih u Irsku sudjelovalo je 10 mladih s otoka Lastova u dobi od 14-16 godina. Razmjena se organizirala u partnerstvu s organizacijama civilnog društva u Irskoj (Dublin) i u Engleskoj (Manchester). Glavna tema radionica je bila identitet pojedinaca. Zauzimanje stavova u raspravama nije bilo lako za polaznike/ice pogotovo jer je postojala jezična barijera Pročitaj više »

Kulturni izlet: kulturni prostor Zagreba za mladu publiku otoka Lastova

Mladoj publici otoka Lastova u dobi od 12-14 godina se pružala mogućnost višestranog pristupa kulturnim praksama u glavnom gradu Zagrebu kroz izlet u jeseni 2019.g. Ovaj projekt je financiran od Ministarstva kulture u sklopu stavke „Programi koji potiču razvoj publike u kulturi“ Kazalište kroz predstavu S. Seidel „Hamlet za svakoga“ koja se pretočila u interaktivnu Pročitaj više »

Mobilizacija starijih Lastovo

Projekt je u prvom kvartalu 2020. godine omogućio korisnicima udruge redovne fizikalne vježbe za prevenciju bolesti s individualnim pristupom. To je pogotovo na otoku Lastovo važno jer nema drugih mogućnosti fizikalnih vježbi. Vježbe je vodila fizikalna terapeutkinja s dugogodišnjem iskustvom u rehabilitaciji. Vježbe su se u malim grupama od 3 korisnika vrlo individualno održale. Pregledna Pročitaj više »


Kulturni izlet: umjetnička aktivacija lastovskih prostora

Projekt polazi od shvaćanja da suvremene umjetničke prakse mogu mobilizirati ljude i ideje, potaknuti na traženje odgovora i usmjeriti na djelovanje, kritičko promišljanje, aktivno sudjelovanje u političkom, kulturnom i društvenom životu zajednice s ciljem dobrobiti za društvo u cjelini. Mladi ljudi, usmjereni na površne sadržaje komercijaliziranoga društva te brzo zadovoljenje potreba što omogućavaju suvremene tehnologije, Pročitaj više »

Nije drama biti star ili „Lastovska udaja“

Program „Društveni kapital zajednice“ koji provodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva financijski je omogućila provođenje projekta Udruge „Val“ Lastovo pod nazivom „Nije drama biti star“ u razdoblju od 01. 01. 2019. do 31. 03. 2020. g. Projekt je koncipiran kao odgovor na sve veći udio starijih građana u društvu, te kao model smanjenja društvene Pročitaj više »

Socijalne usluge za starije i nemoćne – Lastovo

Aktivnosti ovog programa su podijeljene na svakodnevne potrebe starijih i nemoćnih osoba na otoku Lastovo koji u ovoj zajednici potpun nedostaju. 1. Logistika Redovna besplatna organizacija, pratnja i prijevoz do matičnih ustanova na susjednom otoku Korčula i na matičnom otoku. Udruga kontaktira na osnovi potreba korisnika matične službe na Korčulu s kojima i do sada Pročitaj više »


Druženje starijih osoba

Demografske promjene društva na otoku Lastovo se odražavaju u sve većem broju takozvane treće životne dobi. Prosjećna životna dob lastovskog građanina je 44 godine. U takvim okolnostima je neophodno stvaranje dodatnih mogućnosti starijem čovjeku kroz neinstitucionalne socijalne usluge koje Udruga „Val“ pruža kroz „Pomoć u kući“ i „Druženje starijih osoba“ . Osobe treće životne dobi Pročitaj više »

Pomoć u kući starijim osobama

Pružanje usluga osnovne njege i čistoće korisnicima u njihovom životnom okruženju:

Briga o svakodnevnoj higijeni i izgledu korisnika
Priprema obroka u kućanstvu
Održavanje čistoće stambenog prostora
Laička psihosocijalna podrška korisnika i njegove obitelji kroz individualne razgovore

Podržite nas u radu Naši partneri i donatori