Menu

Kulturni izlet: kulturni prostor Zagreba za mladu publiku otoka Lastova

Mladoj publici otoka Lastova u dobi od 12-14 godina se pružala mogućnost višestranog pristupa kulturnim praksama u glavnom gradu Zagrebu kroz izlet u jeseni 2019.g. Ovaj projekt je financiran od Ministarstva kulture u sklopu stavke „Programi koji potiču razvoj publike u kulturi“

Kazalište kroz predstavu S. Seidel „Hamlet za svakoga“ koja se pretočila u interaktivnu radionicu u kojima su mladi mogli iskusiti glumačke vježbe s redateljem Lovrom Krsnikom te upoznati se s jedne strane s gledateljskim iskustvom te individualnim uvidom u nastajanje kazališnih djela kao takvima u okruženju kazališta. Poveznica između svakodnevnice i umjetničkog djela kazališne predstave koja se prilagođava sadašnjosti i društvenom okruženju te individualnog utjecaja koji glumci imaju svojom predstavom, se u najboljoj mjeri prezentirala mladima.

Vizualna umjetnost se predstavila kroz izložbu „Alexander Calder- Magija skulpturalnog pokreta“. Uvodno su Irena Bekić i Petra Dolanjski vodili radionicu s mladima o različitim izričajima umjetnosti te osobnog doživljavanja umjetničkih djela na konkretnim primjerima (preslike umjetničkih djela i performansa raznih povijesnih doba). Osim osobne refleksije omogućili su mladima suradnju u grupama koja povezuje individualna gledišta (plakati) u zajednički performans (predstavljanje zaključaka grupa s refleksijom na izložbu) koji se održavao nakon izložbe ispred Umjetničkog paviljona. Vođeni obilazak izložbe u kojoj su se korisnici upoznali sa životnim djelom Alexandra Caldera je kroz takav pristup puno intenzivnije doživljen te otvara prostor za kritičku refleksiju.

Zajednička šetnja gradom s umjetnicom Katerinom Duda kao prva radionica na izletu uputila je mlade u pristup cijelom projektu. Javni prostori koriste društvu i društvenom životu, te je kroz individualna pitanja koje svaki polaznik šetnjom grada treba odgovoriti omogućila mladima postati aktivan gledatelj prostora koji nas okružuje. To mladi mogu primijeniti bilo gdje se nalaze te ih iz površnih dionika društva transformira u aktivne članove sa stavom. Programska bilježnica koja je upravo zbog sudjelovanja mladih osmišljena se tom namjerom koristila. Svaka etapa izleta je osobno evidentirana u knjižici kao svojevrstan dnevnik. Time se također ističe individualnost pogleda na kulturu.

Susret i razgovor s književnicom Julijanom Matanović u ležernom okruženju kluba Booksa omogućio je mladima razgovor sa književnicom koja je na primjeren način istaknula kako nema prepreka za stvaranje umjetničkih djela i tako ohrabrila mlade da slijede svoj poziv. Kroz predstavljanje svojih knjiga je dala uvid u nastajanje knjiga koji je neposredno povezan  sa životnim situacijama i povijesnim događajima. Zanimljiva poveznica je bila da je roman „Zašto sam Vam lagala“ upravo napisala na otoku Lastovo te je o tome pričala mladima koji su je s velikim interesom slušali.

Široki spektar ponuđenih kulturnih sadržaja nadopunili smo s posjetom Muzeja iluzija prvu večer pri dolasku u Zagreb. To je bio odličan uvod u tri dana kulture jer je omogućio mladima interakciju i fizički dodir umjetnina u muzeju na vrlo zanimljiv način. Postavila se polazna točka da su mladi aktivni članovi kulturnog doživljaja te im je olakšala pristup nepoznatom polju kulturnih ustanova i izvaninstitucionalnih kulturnih sadržaja.

Link za album fotografija:

https://1drv.ms/a/s!AmSe9ab5Lmw-nHM-Dx2YwAHtW8DP

Trenuci zajedništva i druženja. Foto galerija

Kulturni izlet: kulturni prostor Zagreba za mladu publiku otoka Lastova


 

Podržite nas u radu Naši partneri i donatori