Menu

O nama

Uloga Udruge „Val“ u lastovskom društvu je povezivanje generacija i poticaj razvoja jednakih mogućnosti .

Svi naši projekti su koncipirani na način da povećavaju kvalitetu života na otoku Lastovo. Provodimo već 12 godina državni program Pomoći u kući, koji je jedina organizirana potpora starijim osobama u svakodnevnom životu na otoku Lastovo. Ovaj program je sufinanciran od Općine Lastovo i Dubrovačko-neretvanske županije. 

Dokazano najučinkovitiji projekti/programi su programi od svakodnevnog značaja u otočnoj zajednici. Ističu se projekti i programi koji imaju naglasak na logističkoj potpori i pristupu matičnim ustanovama i uslugama u zdravstvu na susjednom otoku, koje kontinuirano prijavljujemo na javne natječaje. Osim toga je socijalizacija starijih otočana kroz projekte koji u velikoj mjeri potiču kulturno nasljeđe otoka važan element našeg rada. To neizmjerno pridonosi ravnopravnosti starijih ljudi otoka Lastova u odnosu na istu skupinu u ostatku države, ali također naše korisnike emancipira u vlastitoj otočnoj zajednici.

Osim što se brinemo za starije ljude, želimo potaknuti i mlade kroz razne male projekte kako bi ih pripremali da budu ravnopravni građani ne samo Hrvatske već i Europe (primjer je razmjena projekta Erasmus +) ali dolazimo konstantno do svojih granica jer nam nedostaje ciljana grupa mladih koji de facto ne žive na otoku Lastovo jer moraju pohađati srednju školu van otoka.  Poražavajuće demografsko stanje je s toga jedna od naših glavnih briga. Projekti iz kulture koje provodimo omogućava mladim korisnicima upoznavanje novih aspekata življenja te stvaraju otvoreno društvo.

Tri zaposlenice udruge provode navedene projekte i programe:

Annette Mufić Trojković, mag., predsjednica i voditeljica Udruge

Katica Grgurević, zaposlenica

Stefica Simić, zaposlenica

Dugoročni ciljevi naše Udruge su pružanje raznih neinstitucionalnih socijalnih usluga kroz program „Pomoć u kući“, povećanje pristupa resursima (zdravstvene i socijalne njege), davanje mogućnosti izbora i sigurnost postojanja socijalne mreže koja prihvaća nedostatne situacije u kojima se nemoćan čovjek nalazi. U jednoj riječi, povećanje kvalitete života građana, a posebno otočana u Hrvatskoj a s time povećanje kvalitete života starijeg čovjeka u Europi.

Podržite nas u radu Naši partneri i donatori