O nama

Uloga Udruge „Val“ u lastovskom društvu je povezivanje generacija i poticaj razvoja jednakih mogućnosti .

Svi naši projekti su koncipirani na način da povećavaju kvalitetu života na otoku Lastovo. Provodimo već 12 godina državni program Pomoći u kući, koji je jedina organizirana potpora starijim osobama u svakodnevnom životu na otoku Lastovo. Ovaj program je sufinanciran od Općine Lastovo i Dubrovačko-neretvanske županije. 

Dokazano najučinkovitiji projekti/programi su programi od svakodnevnog značaja u otočnoj zajednici. Ističu se projekti i programi koji imaju naglasak na logističkoj potpori i pristupu matičnim ustanovama i uslugama u zdravstvu na susjednom otoku, koje kontinuirano prijavljujemo na javne natječaje. Osim toga je socijalizacija starijih otočana kroz projekte koji u velikoj mjeri potiču kulturno nasljeđe otoka važan element našeg rada. To neizmjerno pridonosi ravnopravnosti starijih ljudi otoka Lastova u odnosu na istu skupinu u ostatku države, ali također naše korisnike emancipira u vlastitoj otočnoj zajednici.

Osim što se brinemo za starije ljude, želimo potaknuti i mlade kroz razne male projekte kako bi ih pripremali da budu ravnopravni građani ne samo Hrvatske već i Europe (primjer je razmjena projekta Erasmus +) ali dolazimo konstantno do svojih granica jer nam nedostaje ciljana grupa mladih koji de facto ne žive na otoku Lastovo jer moraju pohađati srednju školu van otoka.  Poražavajuće demografsko stanje je s toga jedna od naših glavnih briga. Projekti iz kulture koje provodimo omogućava mladim korisnicima upoznavanje novih aspekata življenja te stvaraju otvoreno društvo.

Tri zaposlenice udruge provode navedene projekte i programe:

Annette Mufić Trojković, mag., predsjednica i voditeljica Udruge

Katica Grgurević, zaposlenica

Stefica Simić, zaposlenica

Transparentnost poslovanja Udruge

Udruga „Val“ Lastovo posvećena je ostvarivanju ciljeva kroz transparentnost i odgovorno upravljanje. Vjerujemo da je transparentnost ključna vrijednost koja gradi povjerenje i jača našu povezanost s članovima udruge i širom zajednicom.

U nastojanju da podijelimo naša postignuća i informacije o našem poslovanju, javno objavljujemo programsko i financijsko izvješće za prethodnu godinu. Kroz ova izvješća možete dobiti uvid u naše aktivnosti, postignuća i financijske rezultate. Programsko izvješće prikazuje naše projekte, inicijative i uspjehe, dok financijsko izvješće pruža detaljan pregled našeg financijskog poslovanja, troškova i prihoda.

U rubrici "Dokumenti" niže na stranici možete pronaći i detaljan pregled našeg strateškog plana za razdoblje od 2023. do 2027. godine. U njemu ćete pronaći naše dugoročne vizije, specifične ciljeve, planirane aktivnosti i očekivane rezultate. Također, strateški plan će vam pružiti uvid u naše prioritete i smjernice koje će oblikovati naše aktivnosti u razdoblju koje dolazi.

Vjerujemo da je transparentnost ključna za našu zajednicu. Stoga smo odlučili podijeliti naš strateški plan kako bismo osigurali da naši članovi i dionici budu uključeni u naše planove i da imaju jasno razumijevanje naših ciljeva. Vaše povratne informacije i podrška su nam izuzetno važni, stoga vas pozivamo da pročitate naš strateški plan i podijelite svoje misli s nama val.lastovo@gmail.com.

U sklopu naše posvećenosti transparentnosti, želimo vam predstaviti odbor Udruge. Naš odbor čine predsjednica Udruge i voditeljica, Annette Mufić Trojković, te članice odbora Zdenka Simić i Valentina Škratulja. Ovaj stručni tim donosi ključne odluke u cilju ostvarivanja naše misije.

Vjerujemo da je transparentnost temelj za uspješno djelovanje i građenje povjerenja. Stoga vas pozivamo da istražite naša izvješća i upoznate se s našim odborom. Ako imate bilo kakva pitanja ili komentare, slobodno nas kontaktirajte val.lastovo@gmail.com.

Dugoročni ciljevi naše Udruge su pružanje raznih neinstitucionalnih socijalnih usluga kroz program „Pomoć u kući“, povećanje pristupa resursima (zdravstvene i socijalne njege), davanje mogućnosti izbora i sigurnost postojanja socijalne mreže koja prihvaća nedostatne situacije u kojima se nemoćan čovjek nalazi. U jednoj riječi, povećanje kvalitete života građana, a posebno otočana u Hrvatskoj a s time povećanje kvalitete života starijeg čovjeka u Europi.

Podržite nas u radu Naši partneri i donatori