Menu

Logistička pomoć starijim osobama na otoku Lastovo

Ovaj projekt uspostavlja koordinirani logistički sustav potpore socijalno osjetljivom skupinom osobe treće životne dobi i doprinosi regionalnoj ravnoteži prava građana, što unaprijedi u velikoj mjeri kvalitetu njihovog života na najudaljenijem otoku RH.

Glavni element logističke pomoći je redovna pratnja i prijevoz korisnika do potrebnih matičnih službi na otoku Korčula i u grad Split. To omogućava  starijim osobama povećanje samostalnosti, smanjenje troška i dostupnost zdravstvene njege. Kvaliteta državnog zdravstvenog sustava ovisi o dostupnosti zdravstvene njege. Zbog geografskog položaja poželjno je stvarati izvaninstitucionalnu mrežu koja će povezati potrebe s mogućnostima. Upravo cilj ovog projekta je vrlo pragmatično i fizički povezati korisnike s zdravstvenim i drugim ustanovama van otoka.

Drugi element logističke pomoći je logistička pomoć na otoku, koja će biti dostavna služba za namirnice, lijekove i prijevoz i pratnja do otočnih medicinskih i drugih institucija. Ovaj oblik pružanja usluga je svakodnevno potreban. To je posebno važno za otok Lastovo, jer zbog nepostojanja doma za umirovljenike na otoku često i manje fizički aktivne osobe treće životne dobi borave često sami u svom kućanstvu. Uz takvu okolnost dalmatinska arhitektura naselja sa puno stepenica i loše ili nikako pristupačnim putevima za automobil, otežava svakodnevno funkcioniranje starijeg čovjeka u svom domu. Osim toga je javni prijevoz vrlo ograničen, a rad depoa lijekova se odvija samo 1 sat dnevno u popodnevnim satima, što se ne preklapa s radom jedine zdravstvene stanice i fizički je dosta udaljen od iste.

Trenuci zajedništva i druženja. Foto galerija

Logistička pomoć starijim osobama na otoku Lastovo


 

Podržite nas u radu Naši partneri i donatori